vier evangelisten
stations
bears
tools
diablo
domestic
trash
news
store
biography
contact
home

Aaisikersfjild 2010

 

Nieuw Oosteinde, Aalsmeer

270 x 270 x 140 cm (nest), aluminium, damhek, landschapsinrichting (in ontwikkeling)

Aalsmeer, met zijn historie van door gewin bepaalde wisselingen van water en land, is exemplarisch voor het beeld van hoe Nederlanders met hun omgeving omgaan. Het is voor de meeste bezoekers die ons land via Schiphol aandoen ook het eerste beeld dat ze van Nederland zien: stukjes land omringd en doorsneden met sloten en dijken. Ordelijk, opgedeeld, kleinschalig en nat: zo ziet ons land er in vogelvlucht-perspectief uit.

De nieuwe woonwijk past naadloos in dit perspectief. Weiland en tuingrond wordt onder druk van de bevolkingsgroei en de behoefte aan landelijk wonen, verder opgedeeld in kavels omringd door water. Deze structuur lijkt zich als een Droste-effect steeds kleiner in het beeld te herhalen – een dorp in een dorp in een dorp – en daarmee wordt ook de beleving van het dorpsgevoel gecompromiteerd.

Het kunstwerk is een toevoeging aan de dorpse structuur van het stedebouwkundig ontwerp. Het voegt een ‘aisikersfjild’ ofwel eierzoekersveld toe, waarin de beleving van door de weilanden dwalen, slootjespringen en vogels observeren tot postzegelformaat gereduceerd is. Landelijkheid als ‘experience’ in een omgeving waarin ieder paar minuten een vliegtuig overkomt. En als de hang naar romantiek met dergelijke ingrediënten gevoed wordt, levert dat een gemuteerd legsel op.

back