G R O E N E W O U D / B U I J
uitnodiging vullen depot
Op zaterdag 29 maart is er met vereende krachten een grote hoeveelheid ingezameld keramiek in het Depot begraven, van gedenkborden tot bierpullen en van spaarvarkens tot een collectie ganzenbeeldjes....

 

Uit 135 gemaakte ontwerpen is dit de uiteindelijke keuze en het definitieve resultaat geworden. De buitenste ring verbeeldt het verleden, de middelste het heden en de binnenste ring de toekomst. Het centrum toont het silhouet van het Dalfser Servies: een kopje met acht verschillende oren.

ontwerp tegelvloer

 

De verzameling keramiek voor Het Depot groeit gestaag, mede dankzij de inspanningen van de Historische Kring Dalfsen en kringloopbedrijf Noggus & Noggus.

inzamelen keramiek bij Noggus&Noggus

 

In de week van de amateurkunst (begin november) zijn er diverse workshops gehouden waarbij de inwoners van Dalfsen zelf ontwerpen konden maken voor de tegelvloer onder het kunstwerk bij de Gerner Marke. In de bibliotheek hebben jong en oud zich bezig gehouden met de thema's 'heden', 'verleden' en 'toekomst' van Dalfsen, welke in de drie ringen van de vloer verbeeld gaan worden. Een selectie van deze ontwerpen wordt in keramische tegels uitgesneden en in het uiteindelijke kunstwerk geplaatst.

workshop
Ontwerpen met als thema "verleden':
verleden02verleden11verleden03verleden10verleden08verleden06verleden07verleden01verleden09verleden14verleden05verleden13verleden12verleden04verleden15
workshop
Ontwerpen met als thema "heden':
heden01heden02heden03heden04heden05heden06heden07heden08heden09heden10heden11heden12heden13heden14heden15heden16heden17heden18
workshop
Ontwerpen met als thema "toekomst':
toekomst01toekomst02toekomst03toekomst04toekomst05toekomst06toekomst08toekomst09toekomst10toekomst11toekomst12toekomst13
workshop
(wordt vervolgd)
Wij zijn nog op zoek naar zoveel mogelijk keramiek en serviesgoed uit Dalfsen en omgeving! U kunt dat tot maart 2014 inleveren bij de balie van de bibliotheek.
serviesgoed gevraagd

'Het Depot'

Voordat de nieuwbouw op de Gerner Marke van start ging heeft in 2005 op die plek uitgebreid archeologisch onderzoek plaatsgevonden. Er werden sporen van bewoning in de grond gevonden uit begin van onze jaartelling en de vroege middeleeuwen. Door de samenstelling van de zandgrond is er bijna niets bewaard gebleven. Alleen edelmetalen en keramiek hebben de tijd goed doorstaan. Er zijn zo’n 2000 scherven gevonden die erop wachten samengevoegd te worden tot herkenbare potten met handvatten en tuiten. Het vereist heel wat puzzelwerk om inzicht te krijgen in de wereld van onze voorouders. Deze gedachte leidde tot het idee voor het kunstproject, waarbij U als inwoner van Dalfsen op verschillende manieren uw persoonlijke bijdrage kunt leveren.

Hoe zou het zijn om over 1000 jaar voorwerpen van onze huidige tijd terug te vinden in de grond? We hebben nu zoveel spullen, waarbij er ook nog eens een enorme variatie is in vormen, kleuren en dessins, door smaakverschillen en verschil in culturele achtergrond. Dat alles gaat tegenwoordig niet meer de grond in, maar de vuilnisbak. Dan vindt niemand het meer terug...

Alle inwoners van Dalfsen worden daarom uitgenodigd mee te doen door hun oude kopjes, kannen, borden, vazen, beeldjes enz. in te leveren. Dat kan bij de balie van de bibliotheek in Dalfsen. De bedoeling is om in het voorjaar op feestelijke wijze een depot te vullen met materiaal dat goed bewaard blijft voor de archeologen van de toekomst. Samen met kleine briefjes die men in ‘flessenpost’ erbij kan voegen worden zo de persoonlijke geschiedenissen van deze tijd bewaard.

Dalfser Servies
Naar aanleiding van de ingeleverde thee- en koffiekopjes wordt ook een ‘Dalfser servies’ samengesteld. Deze kopjes, met steeds acht verschillende oortjes, vormen het vrolijke en zichtbare bewijs van de verzameling. Ze worden tentoongesteld in de vitrines van het gemeentehuis.
locatie Depot

Het depot, in de groenstrook tussen Wevermarke en Koesteeg, wordt afgesloten en gemarkeerd met een pleintje waarop drie grote oren rond een denkbeeldig kopje zitgelegenheid bieden aan voorbijgangers. De vloer van het plein zal worden afgewerkt met tegelwerk dat door de inwoners (jong en oud) zelf wordt ontworpen in speciale workshops.

ontwerp vloer

 

Reageren of een vraag stellen kan via onderstaand mail-adres:

 

depotdalfsen@groenewoudbuij.nl