vier evangelisten
stations
bears
tools
diablo
domestic
trash
news
store
biography
contact
home
G R O E N E W O U D / B U I J

'RC/CR'

 

Henri Dunantplein, Hillegom, 2009

3 x 3 x 7 m, staal, poedercoating

 

Onze motivatie van dit ontwerp is geweest dat wij het eerbetoon, dat de gemeente Hillegom bewijst met het vernoemen van de grondlegger van het Rode Kruis, wilden benadrukken en uitvergroten tot een zichtbaar monument. Er zijn natuurlijk tal van plaatsen waar Henri Dunant met een straatnaam wordt vereerd, maar wij willen deze gelegenheid aangrijpen om hier meer van te maken dan een formaliteit, door een sculptuur te ontwerpen die rechtstreeks het verband met het Rode Kruis èn met de actualiteit aangeeft.

De recente toevoeging van de Rode Diamant als derde internationaal erkend teken, het resultaat van langdurige afwegingen en onderhandelingen op internationaal niveau, laat zien hoe ingewikkeld het proces is om neutraliteit en identiteit in een beeld te vatten en te bewaren. Dat zelfs het Rode Kruis, de belichaming van het begrip neutraliteit en niet voor niets in Zwitserland ontstaan, zich in deze wereld van verschillende symbolen moet bedienen geeft ook aan waar juist de noodzaak ligt voor haar bestaan. Ook het begrip neutraliteit ontkomt niet aan inflatie.

Wij vonden dat deze sculptuur in de vorm van een wankele, doch dappere stapeling van de drie Rode Kruis- symbolen, een helder beeld geeft van hoe onze wereld er op dit moment uitziet. Het vormt zelf weer een nieuw teken, dat iedereen op zijn eigen manier mag interpreteren.

De titel, RC/CR, staat voor de internationale afkorting van het Rode Kruis, waarbij de Franse en de Engelse namen voor de drie symbolen telkens met dezelfde initialen overeenkomen:

Red Cross / Croix Rouge
Red Crescent / Croissant Rouge
Red Crystal / Crystal Rouge
back