vier evangelisten
stations
bears
tools
diablo
domestic
trash
news
store
biography
contact
home
interieur Waterbar

'Waterbar'

Als onderdeel van het programma Waterconnecting van LF2018 is in Leeuwarden de WaterBar geopend, een uit aluminium panelen opgetrokken paviljoen in de vorm van een H2O molecuul op de terp van de WaterCampus. Dit bijzondere bouwwerk vormt het sluitstuk van een community art project dat de totstandkoming van de WaterCampus sinds 2013 begeleidt. Het biedt omwonenden, studenten en bedrijven gelegenheid om elkaar te ontmoeten door het organiseren van een breed scala aan kleinschalige activiteiten op het gebied van cultuur, educatie, proeverijen etc.

Bij het ontwerp van de WaterBar is gebruik gemaakt van de Spaceplates bouwmethode, ontwikkeld door het Deense vormgeverscollectief N55 en Anne Romme (CC BY-NC-SA 3.0). Daarbij wordt een dubbelgekromde ruimte gecreëerd zonder constructief skelet te gebruiken enkel met behulp van plaatvormige elementen. De keuze voor aluminium werd bepaald door het gewicht, de kosten en de relatief eenvoudige bewerking, het geheel is in opzet vergelijkbaar met een kasconstructie.

Wat betreft de vlakverdeling is er voor gekozen om de platen in een Voronoi diagram op te delen, waardoor er geen enkel onderdeel hetzelfde is. Het maakt de computer, in tegenstelling tot de lopende band, namelijk niet uit of hij steeds dezelfde of steeds andere onderdelen produceert. De verdeling van druk zoals die bijvoorbeeld tussen de bellen van schuim plaatsvindt bepaalt het patroon, dat in tal van natuurlijke processen te herkennen is. Per flens is in de lasergesneden panelen een codering aangebracht met het paneelnummer, de zethoek en het tegenoverliggende paneelnummer. Hoewel de computer het snijwerk vlot klaarde bleef vervolgens het zetwerk, inzetten van de ramen en het monteren van 6000 boutjes handwerk. De puzzel is op locatie in ruim twee dagen in elkaar gezet waarna alle naden zijn afgekit om het geheel waterdicht te maken.

De samenstelling van het watermolecuul vormde een passende plattegrond om de ruimte in te delen: het zuurstof atoom als grootste biedt plaats aan groepen bezoekers terwijl het ene waterstof atoom een keuken/bar herbergt en het andere een ecotoilet. Omdat alle gebruikte materialen en onderdelen demontabel zijn is de WaterBar tevens circulair in de zin dat het geheel ook verplaatst en elders weer opgebouwd kan worden of in zijn basismaterialen te recyclen is.

WaterCampus, Leeuwarden, 2018

11,5 x 14 x 4,5 m, aluminium, polycarbonaat, rubber, hout, beton

exterieur Waterbar
rhino model Waterbar
Waterbar in bedrijf
back